Idei de amenajare a unui dormitor îngust
Da, nu ne plac spațiile mici indiferent de funcțiunea lor, dar și mai mult ne displac în general cele înguste. Par imposibil de amenajat pentru a ne satisface dorințele atât din punct de vedere estetic cât și funcțional. Nu este suficient pentru a salva situația să optezi pentru o amenajare în stil minimalist. Astfel nu vei face decât să obții o cameră aerisită și bine organizată, dar care nu are suficiente spații de depozitare sau alte elemente de care ai cu adevărat nevoie. În funcție de ce destinație are poți apela la câteva trucuri și soluții care te vor ajuta să învingi proporțiile nefericite ale încăperii. Îți recomand, dacă ai posibilitatea să alegi, să amenjezi dormitorul într-o astfel de cameră. Un dormitor îngust îți oferă mai multe posibilități de mobilare și vei reuși să obții un spațiu perfect funcțional, dar în același timp frumos amenajat.
Cum aranjezi mobila într-un dormitor îngust
În dormitor, patul este piesa de mobilier principală și cea mai voluminoasă, de aceea restul elementelor trebuie așezate în funcție de poziția lui. Încearcă pe cât posibil să așezi patul în colțul cel mai îndepărtat al camerei, pe peretele scurt, pentru a nu fragmenta spațiul și pentru a lăsa în față o zonă nemobilată mai mare. Optează pentru un pat mai înalt ca să poți folosi spațiul de sub el pentru depozitare și astfel profiți de toate suprafețele disponibile. Dacă pe latura îngustă a camerei ai o fereastră, cu atât mai mult ar trebui să poziționezi tăblia patului pe aceeași latură și să transformi pervazul într-o noptieră. Un pat de o persoană poate fi poziționat și pe una dintre laturile lungi ale camerei, lăsând loc pe lângă el pentru trecere. În această situație, în capătul camerei poți organiza o zonă cu birou și delimitezi astfel zona de dormitor de cea pentru lucru.
În cazul unui dormitor îngust și mic, cu cât eliberezi mai mult din pardoseală cu atât încăperea va părea mai spațioasă. Evită să încarci spațiul cu prea mult mobilier, pentru depozitare îți recomand să folosești rafturi și corpuri de mobilier suspendate. Dacă mobilezi excesiv, camera va părea și mai mică sau riști să îi accentuezi și mai mult forma atipică. Este de preferat să poziționezi rafturile sau piesele de mobilier pe pereții scurți, astfel se mai scurtează vizual camera. Poți monta rafturi și pe pereții de pe laturile lungi ale camerei, dar numai pe unul dintre ei, altfel camera va părea mai lungă. Din același considerent îți recomand să nu amenajezi laturile lungi ale camerei în mod simetric.
Pardoseala de calitate, esențială într-un dormitor lung și îngust
Fiind vorba de dormitor, un spațiu pentru odihnă și relaxare, optează pentru o pardoseală caldă. Tocmai pentru că spațiul este defavorizat de proporțiile pe care le are nu ar trebui să faci rabat de la calitate, alege un parchet din lemn care va aduce un plus de valoare și eleganță spațiului. Îți sugerez să montezi plăcile de parchet perpendicular pe latura lungă al camerei. Dacă le instalezi în lungul camerei cu atât mai mult vei crea efectul unui spațiu îngust și vei accentua lungimea camerei. În schimb, fibrele lemnoase dispuse orizontal vor corecta optic proporția încăperii pentru a părea mai largă. Din acest motiv îți propun să folosești un parchet stratificat 3 strip, liniile dintre lamele vor accentua orizontalitatea fibrelor lemnoase.
În portofoliul Tarkett găsești trei game pentru parchet stratificat 3 strip, Salsa Premium, Salsa Art și Samba. Printre avantajele acestor game se numără montarea ușoară, rezistența la uzură și întreținerea ușoară. Ai mai multe culori și modele din care poți alege, dar este bine să mergi pe nuanțe deschise. Astfel, dormitorul va părea mai luminos și aerisit, mai ales dacă nu se bucură de foarte multă lumină naturală. Pentru a mai sparge monotonia poți așeza deasupra un covor de mici dimensiuni, dar nu pe lungimea camerei dacă acesta are o formă alungită. Poate avea formă pătrată sau și mai bine, rotundă, dar este de preferat ca acesta să nu meargă fix până în perete.
Alegerea culorilor în amenajarea unei camere mici
Atunci când alegi culorile, mizează pe simplitate și alege alb, nimic nu creează mai bine efectul de spațiu luminos, aerisit și curat. Vopsește pereții laturilor scurte ale camerei într-o nuanță mai închisă, astfel vizual îi aduci în prim plan, iar camera va părea să aibă mai mult forma unui pătrat. Evită dungile verticale dispuse în lungul dormitorului, acestea vor accentua dimensiunea îngustă a camerei. Poți folosi în schimb dungi diagonale sau orizontale. Sparge monotonia pereților lungi cu piese de decor și tablouri. Evită serii de rame identice care sunt agățate una lângă alta sau orice alt element repetitiv, pentru a nu scoate și mai mult în evidență pereții lungi ai camerei.
Alte idei pentru amenajarea unui dormitor îngust
Nu este deloc ușor să amenajezi un spațiu care are o formă atipică cum este un dormitor îngust, dar nu imposibil. Dacă ții cont de aceste mici trucuri vei reuși să schimbi percepția asupra interiorului și să obții un spațiu luminos și perfect funcțional. Trebuie, în general, să fii foarte atent cu alegerile pe care le faci în materie de decorațiuni și mobilier pentru a nu accentua și mai mult micile defecte ale spațiului. De exemplu, dacă vrei să montezi o oglindă, în niciun caz nu o poziționa pe laturile scurte ale camerei. Dacă îți rămâne loc în fața patului alege piese de mobilier cu formă rotundă pentru a completa spațiul, fie că este vorba de un taburet otoman sau un covor. Astfel fragmentezi camera pe lungimea ei și proporția alungită nu va mai fi atât de vizibilă.