Amenajări interioare pentru case mici

Casele mici reprezintă cea mai mare provocare atunci când vine vorba despre designul interior. Cu puțină creativitate poți obține însă spații superbe și funcționale, indiferent de mărimea casei pe care dorești să o amenajezi sau să o renovezi. Iată care sunt cele mai bune idei de amenajări interioare pentru case mici.

Idei de amenajări interioare pentru case mici

Micile trucuri pot transforma casa într-un spațiu de vis, chiar dacă nu dispui de mult spațiu. Lumina, culorile, liniile pot fi elemente decisive dacă vrei ca locuința ta să pară mai mare decât este de fapt. Iar pardoseala joacă un rol extrem de important în extinderea vizuală a spațiului.

Lumina

Cameră mică foarte bine luminată, cu lumină naturală

Lumina naturală și culorile deschise ajută la extinderea vizuală a spațiului într-o cameră de dimensiuni mici

Pentru ca o casă să pară mai mare are nevoie de multă lumină naturală, dar și de nuanțe cât mai deschise pentru pereți, pardoseală și mobilier. Chiar și o perdea de un alb imaculat va accentua senzația că spațiul este mult mai mare.

Lumina artificială poate crea, de asemenea, impresia unei case mai mari. Poți folosi lămpi în ton cu tendințele actuale, fie că este vorba despre lustre, lămpi cu picior sau veioze pentru noptiere.

Mobilierul

Living frumos, cu două canapele și măsuță - mobilă puțină pentru un plus de spațiu

Alege cât mai puține piese de mobilier dacă vrei ca livingul tău să pară mai mare și să fie elegant

O casă în care mobilierul este aglomerat nu va părea mare nici dacă spațiul este generos. Dacă ai o casă mică, acest aspect trebuie să te preocupe și mai mult. Soluția este să folosești cât mai puțin mobilier și să alegi doar piesele importante. De exemplu, în dormitor, un pat mare și confortabil este elementul important și dominant. În loc de șifonier, însă, poți găsi soluții precum un dressing cu oglinzi, care nu numai că va economisi spațiul de depozitare, dar te va ajuta să și obții acea impresie de cameră mai mare.

De asemenea, mobilierul multifuncțional, cu piese care se pot muta sau plia este ideal pentru camerele mici.

Spații de depozitare

Pe lângă dressing, spațiile de depozitare într-un interior de dimensiuni reduse se pot obține folosind câteva trucuri:

Pat cu spațiu de depozitare, în dormitor

Un pat cu spațiu de depozitare te poate ajuta să ”ascunzi” hainele și să faci economie de spațiu în dormitor

  • Patul cu spațiu de depozitare este un mare plus. Spațiul de sub pat poate fi chiar generos, dar și ușor de ascuns.
  • Dacă locuința are o scară interioară, spațiul de sub ea poate fi folosit pe post de dulap. Astfel, vei putea elimina din ecuație cuierul.
  • Utilizează spațiul vertical. Dulapurile suspendate și rafturile sunt de ajutor și te ajută se eliberezi podeaua, creând astfel ideea de spațiu.
  • Umple spațiile mici sau colțurile întunecate ale casei cu dulapuri, rafturi și astfel poți elibera zona centrală a camerelor.
Spațiu de depozitare cu sertare, sub scară interioară din lemn

Spațiul de sub scara interioară poate fi valorificat foarte ușor, pentru depozitarea pantofilor, a hainelor sau a altor obiecte

Pardoseala

Un aspect foarte important îl are și pardoseala. Pentru că podeaua și pereții acoperă cea mai mare suprafață a camerelor, ele pot oferi un plus de atracție și de dinamism.

Dacă este aleasă într-o nuanță potrivită, pardoseala va oferi și un plus de lumină și senzația de spațiu. Astfel, un parchet deschis la culoare, alb sau în nuanțe de gri deschis, va oferi un plus de luminozitate camerelor.

Dacă vrei ca interiorul să degajeze căldură și eleganță, atunci ai nevoie de un parchet din lemn. Lemnul cald și natural este potrivit în orice locuință și în orice decor, iar în colecțiile Tarkett vei găsi colecții de parchet din lemn, în numeroase modele și nuanțe. Dacă optezi pentru un decor pe care vrei să-ți pui amprenta și care vrei să te reprezinte cu adevărat, ai la dispoziție colecția Performance Fashion, un parchet din lemn natural, care te va ajuta să obții orice design îți dorești.

Dacă preferi un parchet laminat, frumos și elegant, soluțiile sunt extrem de diverse și aici. Pentru nuanțe deschise, calde și blânde, perfecte pentru o casă mică, ai la dispoziție colecțiile Navigator 1233, dar și Lamin’Art 832.

Truc pentru instalarea parchetului în case mici

Culoarea și textura nu sunt suficiente pentru a obține spațiu. Montarea este, de asemenea, extrem de importantă. Instalarea parchetului trebuie realizată urmând direcția principalei surse de lumină, pentru a amplifica impresia de spațiu. Pentru camerele înguste, scândurile ar trebui aliniate pe lungimea spațiului, indiferent de direcția luminii.

Trucuri pentru un plus de spațiu în case de dimensiuni reduse:

  • Oglinzile ajută la extinderea vizuală a spațiului. Poți opta pentru o oglindă vintage sau pentru oglinzi pe fețele ușilor de dulap
  • O pată de culoare va alunga monotonia și va oferi un plus de dinamism spațiului. Un perete colorat, în contrast cu restul camerei, va distrage atenția privitorului de la dimensiunea reală a camerei
  • Alege să scoți în evidență o piesă de mobilier în stilul și tendințele anului 2019, a unui perete sau a covorului, pentru a oferi un plus de farmec încăperii.
Cameră cu parchet gri și covoare alb-negru, cu forme geometrice

Un obiect din cameră, cum ar fi un covor cu forme geometrice, poate fi vedeta desingului interior și te va ajuta să transformi o cameră banală într-una extrem de interesantă, chiar dacă este mică

Fiecare idee de utilizare la maximum a spațiului disponibil te va ajuta să creezi efectul unei case mai spațioase. Alege să decorezi cât mai simplu și în culori cât mai deschise, iar camerele casei tale vor părea mult mai mari și mai primitoare.